Welkom
Geneeskundige principes
Reiki algemeen
Reiki voor kinderen
De helende Reis
Ervaringen
Kinderpagina
Tarieven & voorwaarden
Agenda en cursussen
Wie ben ik
Contactinformatie
Boeken & Links
NamastÚ in het nieuws
Reiki algemeen

Wat is Reiki en hoe werkt het?
Waarvoor kun je Reiki gebruiken?
Geschiedenis van Reiki
Reiki leefregels
Reiki behandelingen
Reiki cursussen


Wat is Reiki en hoe werkt het?

Het Japanse woord Reiki betekent letterlijk 'universele levensenergie'. Rei betekent universeel en Ki is energie (Chi in het Chinees). Alles wat leeft - planten, dieren, mensen - heeft die energie nodig om te kunnen leven, groeien en herstellen van ziekte. Die energie bevindt zich overal om ons heen en heeft een voedend effect op ons lichaam, onze geest en ons gevoelsleven.

Reiki is ook universeel in die zin, dat het los staat van iedere religie of overtuiging.
Iedereen is van nature in staat om energie vrijelijk in zich op te nemen en door te geven. Echter door opgelopen trauma's en het verdringen van emoties in ons leven, wordt bij vrijwel iedereen dat vermogen in meer of mindere mate geblokkeerd. Door deze blokkades kan de universele levensenergie niet meer volledig doorstromen. Een tekort aan levensenergie heeft een negatieve invloed op het algemene welzijn en veroorzaakt een grotere gevoeligheid voor ziekten en vertraagt het herstel daarvan.

Je kunt de Reiki in je opnemen door een Reiki-behandeling te ondergaan of, na het volgen van een Reiki-cursus, jezelf te behandelen.

Zie hiervoor Reiki behandelingen en Reiki cursussen


Waarvoor kun je Reiki gebruiken?

Reiki helpt je onder andere om:
open te staan voor je eigen intu´tie - om je te laten leiden door je handen.
jezelf te bevrijden van de blokkades die je gezondheid ondermijnen, en te gaan inzien wat de blokkades je te leren hebben.
in je kracht te komen en te blijven; je kracht meer en meer te aanvaarden en bewuster te leven.
open te zijn voor het moment - ieder moment is uniek. En ook iedere Reiki behandeling is bijzonder.
je verwachtingen thuis te laten; laat je verrassen door Reiki.
te vertrouwen op Reiki, op je eigen groei door Reiki.
Geschiedenis van Reiki

Er zijn meerdere versies over de herontdekking van Reiki, waarvan de bekendste is:
Dr. Mikao Usui, een Japanner, ging eind negentiende eeuw op onderzoek uit hoe het mogelijk was te genezen door handoplegging zoals o.a. Boeddha en Jezus dat deden. Na jaren intensief onderzoek vond Dr. Mikao Usui wat hij zocht in de lessen van Boeddha. Tijdens een meditatie van 21 dagen werd hem duidelijk hoe dit helingsproces werkte. Dr. Mikao Usui is de herontdekker van Reiki en heeft de basis gelegd voor de wereldwijde verspreiding van Reiki.


Reiki leefregels

De vijf Reiki principes, die oorspronkelijk zijn opgeschreven door de Japanse Meiji-Keizer (1868-1912) als richtlijnen voor een leven van vervulling, zijn door dr. Usui overgenomen om ge´ntegreerd te worden in ons leven en ons te helpen een kanaal te zijn voor de universele levensenergie. Deze regels helpen je positief in het leven te staan:

Ik ben vandaag niet boos of geŰrgerd.
Ik maak me vandaag geen zorgen.
Ik ben dankbaar voor alles wat op mijn pad komt.
Ik werk vandaag met toewijding (aan mezelf).
Ik ben vandaag vriendelijk tegen iedereen.


Reiki behandelingen

Het ondergaan van een Reiki behandeling is een weldaad voor je lichaam. Daarnaast vergroot de Reiki het zelfgenezend vermogen. Mensen die meerdere behandelingen hebben ondergaan, ervaren dat hun vitaliteit en zelfvertrouwen toeneemt.

De behandelingen zijn heel geschikt om lichamelijke of emotionele klachten te behandelen en stress te verminderen.

Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur, waarbij u ontspannen op de behandeltafel ligt of op een stoel zit. De handen kunnen op of boven het lichaam worden gehouden bij de behandeling, net wat uw voorkeur heeft. Ook is het mogelijk om een afstandsbehandeling te ontvangen.

Reiki is geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Het is een prima aanvulling en kan uitstekend worden gecombineerd met andere methoden en medicijngebruik. Bij gezondheidsproblemen dient u altijd uw huisarts te raadplegen.

Mensen met een donororgaan kunnen beter geen Reiki behandeling ondergaan. De medicijnen die worden gebruikt ter onderdrukking van het natuurlijk afweermechanisme, dienen om afstotingsverschijnselen te voorkomen. Aangezien Reiki het zelfgenezend vermogen van het lichaam versterkt, is de kans aanwezig dat de afstotingsverschijnselen optreden, met alle ernstige gevolgen van dien.

Zie ook Tarieven en voorwaarden voor de kosten van een behandeling.


Reiki cursussen

Alle Reiki cursussen worden gegeven met een nuchtere insteek, wars van zweverigheid. Met name wordt aandacht besteed aan de dagelijkse toepasbaarheid van Reiki, zodat de cursist vele handreikingen meekrijgt om met Reiki echt aan de slag te gaan.

Momenteel ligt de nadruk in mijn praktijk op het geven van Reiki cursussen voor kinderen. Bij voldoende belangstelling kan er echter ook een Reiki cursus voor volwassenen worden gepland. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Reiki 1 voor volwassenen
In deze cursus die twee dagen duurt, worden je energiekanalen geopend door middel van een viertal inwijdingen. Je leert de diverse handposities bij het behandelen van jezelf en elkaar, bij een tafelbehandeling en stoelbehandeling. Daarnaast worden vele aspecten rondom Reiki belicht. Ook worden er grondings- en visualisatie oefeningen gedaan. Tenslotte leer je het gebruiken van Reiki op afstand. Je krijgt een uitgebreid naslagwerk mee en een certificaat van deelname.


Reiki 1 voor kinderen (6-12 jaar)
Zie voor een uitgebreide beschrijving van deze cursussen Reiki voor kinderen.

Ik werk met Reiki overeenkomstig de ethische code van Reiki-vereniging de Cirkel.


Top   |   Terug